fbpx

image

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ο εναλλακτικός τουρισμός και οι δραστηριότητες στη φύση. Η άσκηση στη φύση, είτε με τη μορφή της πεζοπορίας είτε με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο βουνού, το τρέξιμο στο βουνό, οι διασχίσεις ποταμών (river trekking), η αναρρίχηση, το rafting, κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς και συνδυάζεται με όμορφα ταξίδια στα πιο ειδυλλιακά μέρη της χώρας μας.
Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για το ποια ομάδα ή σύλλογο να ακολουθήσουν ή τέλος πάντων ποιον «επαγγελματία» να εμπιστευτούν.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα φαντάζει περισσότερο απλή από ποτέ. Και διατυπώνεται με ένα άλλο εύλογο ερώτημα:
Θα πηγαίνατε ποτέ σε έναν γιατρό που δεν έχει πτυχίο ιατρικής;
Θα εμπιστευόσασταν την υπεράσπισή σας σε κάποιον που δεν είναι δικηγόρος;
Θα μπαίνατε μέσα σε ένα ταξί που ο οδηγός του δεν έχει δίπλωμα οδήγησης;

Εμείς στο pezoporos.gr, ως πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) και των Τουριστικών Επαγγελμάτων, με διεθνή πιστοποίηση (και με την έγκριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης) του έμπειρου εμψυχωτή τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής με ειδίκευση στην ορεινή πεζοπορία και διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών, θεωρούμε τους εαυτούς μας φύσει και θέσει αρμόδιους να αναλάβουμε υπεύθυνα την αναψυχή όσων απευθύνονται σε εμάς. Δημιουργήσαμε μια καθόλα νόμιμη επιχείρηση και δραστηριοποιούμαστε σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Στην παρακάτω εικόνα τα πτυχία και οι πιστοποιήσεις μας:
Certification

Η άσκηση στη φύση, έστω και με τη μορφή της πεζοπορίας, έχει απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία και μεθοδικότητα. Μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ click τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία διοργανώνουμε τις πεζοπορίες μας.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, διάφορες ομάδες, εκμεταλλευόμενες τον ενθουσιασμό του κόσμου για τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, παραπλανούν σκοπίμως επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος από τη μαζική διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Και μάλιστα χωρίς καν να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα.
Έτσι έχουμε δει αστυνομικούς, λογιστές, πυροσβέστες, τεχνικούς υπολογιστών, επιπλοποιούς, πωλητές, νοικοκυρές και κάθε λογής ανίδεους περί της άσκησης ή των τουριστικών επαγγελμάτων, να αυτοπροσδιορίζονται ως fitness instructors, οδηγοί βουνού, health coaches, guru των extreme sports και της ευεξίας, τουριστικοί πράκτορες και διάφορα τέτοια. Ορισμένοι μάλιστα δε διστάζουν να αυτοπροβάλλονται ως επαγγελματίες (οποιοσδήποτε αξιώνει αμοιβή για τις υπηρεσίες του αυτομάτως οφείλει να είναι και επαγγελματίας) σε θέματα διατροφής, απώλειας βάρους, ευεξίας, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και τουρισμού. Είναι δηλαδή «ειδικοί» επί παντός επιστητού.
Προφανώς και δεν συμπεριλαμβάνουμε στην κατηγορία αυτή σωματεία ή συλλόγους που στελεχώνονται από πιστοποιημένους οδηγούς ή συνoδούς βουνού.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν εύλογα αν εμείς, ως πτυχιούχοι και πιστοποιημένοι στον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, μπορούμε άραγε να βάλουμε μια στολή και να αμειβόμαστε ως αστυνομικοί, ιατροί ή πυροσβέστες;
Προφανώς και όχι.
Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα στη διοργάνωση αθλητικών υπαίθριων δραστηριοτήτων ούτε το αλάθητο του Πάπα. Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι οι πτυχιούχοι είναι κατάλληλοι και όλοι οι υπόλοιποι δε θα έπρεπε καν να ασχολούνται. Δεν μπορούμε όμως και να μην προτάξουμε την κοινή λογική ως εφαλτήριο μιας ασφαλούς επιλογής που στην τελική έχει να κάνει με τη δική σας άθληση, ασφάλεια και υγεία.

Διότι η κατάρτιση, μεθοδικότητα και η επιστημονικότητα του ανθρώπου που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια σε μια τέτοια υπαίθρια δράση όπως για παράδειγμα η πεζοπορία, φαίνεται από το σχεδιασμό της πεζοπορικής διαδρομής και την εναρμόνισή της με τον προβληθέντα βαθμό δυσκολίας, το ρυθμό βαδίσματος που θα επιλέξει, από τις συμβουλές που μπορεί να σας παρέχει κατά τη διάρκεια της άσκησης, τις πρώτες βοήθειες που πιθανόν να χρειαστείτε, τον εξοπλισμό του ομαδικού φαρμακείου που θα συνοδεύει την εξόρμηση και συνολικά την εν γένει συμπεριφορά του και υπευθυνότητα απέναντι στους ανθρώπους που καλείται να καθοδηγήσει.
Αυτές τις πολύ σημαντικές «λεπτομέρειες» είναι που πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος πριν πάρει την απόφαση για το ποια ομάδα θέλει να ακολουθήσει.

Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δεν θα προσπαθήσει να σας κάνει επίδειξη κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας χάνοντας τον έλεγχο του ρυθμού βαδίσματος για να προβάλλει τις δικές του ικανότητες και αντοχές.
Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δε θα επιλέξει έναν δύσκολο ή επικίνδυνο προορισμό μόνο και μόνο γιατί είναι δημοφιλής για να αυξήσει τις συμμετοχές αλλά και τις πιθανότητες τραυματισμού των μελών του από τη στιγμή που δεν γνωρίζει τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δε θα διστάσει να ακυρώσει μια εκδρομή εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δε θα σας παραπλανήσει στις πληροφορίες της πεζοπορίας για τις συνθήκες διεξαγωγής ή τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να σας δελεάσει και να γεμίσει το πούλμαν.
Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δε θα σας "φορτώσει" στην καρότσα κάποιου αγροτικού σα να ήσασταν σακιά με πατάτες προκειμένου να σας μεταφέρει σε κάποιο δύσβατο σημείο. Δυστυχώς το έχουμε δει να γίνεται και αυτό από κάποιους "διοργανωτές" που αδιαφορούν για την οδική σας ασφάλεια.
Ο σωστός και υπεύθυνος επαγγελματίας δε θα προτάξει το κόστος μπροστά στη δική σας ασφάλεια και ευημερία. Θα φροντίσει να συνεργαστεί με το κατάλληλο τουριστικό πρακτορείο που θα διαθέτει έμπειρους οδηγούς και αξιόλογα και συντηρημένα οχήματα.
Θα έρθει σε επαφή με παράγοντες της περιοχής που θα φροντίσουν για την άρτια υποδοχή των μελών της ομάδας του, είτε πρόκειται για το φαγητό είτε για τη διαμονή είτε για την περίθαλψη ή ακόμα και την ξενάγηση σε κάποιο αρχαιολογικό ή θρησκευτικό μνημείο.
Θα εξασφαλίσει πιθανότατα και ασφαλιστική κάλυψη ατυχήματος στους συμμετέχοντες.

Θα σας αναφέρουμε ως παράδειγμα το εξής:
Μετά την άρση του εξάμηνου εγκλεισμού τον προηγούμενο μήνα (Μαΐο 2021) και ενόψει του νέου πεζοπορικού προγράμματός μας, δεχθήκαμε πάρα πολλά μηνύματα από μέλη μας που ενδιαφέρονταν για ποταμοδιασχίσεις (river trekking) ή εξορμήσεις σε δύσκολες διαδρομές σε μακρινούς προορισμούς.
H διάσχιση ενός ποταμού, όσο και εντυπωσιακή και αν είναι, αποτελεί μια απαιτητική και ενίοτε επικίνδυνη για τραυματισμούς άσκηση.
Απαιτεί πολύ γυμνασμένα πόδια, κατάλληλα υποδήματα ενισχυμένα στις φτέρνες και στις μύτες για να αντέχουνε στις πιέσεις των βράχων και σίγουρα με αντιολισθητικό πάτο. Απαιτείται επίσης δεύτερο ειδικό ζευγάρι παπούτσια που ίσως μπει μέσα στο νερό. Προϋποθέτει ανεπτυγμένη μυϊκή συναρμογή από τον συμμετέχοντα (είναι η ικανότητα του ασκούμενου να εναρμονίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τη σκέψη του με τις μυϊκές του δράσεις), ικανότητες ισορροπίας, ευλιγισία και αντοχή.
Αντεδείκνυται σοβαρά σε ανθρώπους υπέρβαρους, με αδύναμο μυοσκελετικό σύστημα, προβλήματα σε αρθρώσεις ή δυσπλασίες (π.χ πλατυποδία, ραιβογονία κλπ).
Η αρχή της προοδευτικότητας σε κάθε μορφή άσκησης ορίζει ότι κάθε αθλούμενος πρέπει προοδευτικά και ελεγχόμενα να εισέρχεται και να παραμένει σε μια μορφή άσκησης μέχρις ότου με ασφάλεια μεταπηδήσει στον επόμενο βαθμό δυσκολίας.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι κακό κάνουν άλλες ομάδες, οι οποίες υποκύπτοντας στην εμπορικότητα ενός προορισμού ή μιας δραστηριότητας, παροτρύνουν ετερόκλητα πλήθη ασκούμενων με άγνωστες δυνατότητες σε τέτοιες δράσεις; Πολλές φορές ακόμα και παραπλανώντας για το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας;
Και μάλιστα σε μια στιγμή όπου όλοι προερχόμαστε από μια μακρά περίοδο αθλητικής αδράνειας και απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Κάποιοι από εμάς έχουν ξεσυνηθίσει ακόμα και τα ίδια τα ταξίδια.

Και εμείς έχουμε στο καλεντάρι μας τέτοιους προορισμούς και δράσεις. Όταν με το καλό τα μέλη μας ακολουθήσουν με επιτυχία άλλες, ηπιότερης δυσκολίας δράσεις μας σε μια ικανοποιητική συχνότητα, τότε θα ανακοινώσουμε στο πρόγραμμά μας και τέτοιες δραστηριότητες προσβλέποντας σε έναν αριθμό συμμετοχών τέτοιο που να εξασφαλίζει αφενός την πραγματοποίηση της εξόρμησης χωρίς την οικονομική μας ζημία ως διοργανωτών και αφετέρου χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα για κανέναν.

Διότι για εμάς τους διοργανωτές του pezoporos.gr αποτελεί δέσμευση και υποχρέωση να βελτιώσουμε την υγεία σας, χωρίς να την βάλουμε σε κινδύνους.
Να γνωρίσουμε την Ελλάδα, επιστρέφοντας κάθε φορά από τον προορισμό μας πιο γεμάτοι και πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.
Να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις.

Και η βάση κάθε νέας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Το ποιον τελικά θα εμπιστευτείτε για τη συμμετοχή σας σε πεζοπορικές εξορμήσεις, είναι μόνο δική σας απόφαση.