fbpx

Hiking_Leader2small.jpg

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πεζοπορία στη φύση αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες μορφές σωματικής άσκησης για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η ελληνική νομοθεσία αναγνώρισε εσχάτως με το Νόμο 4582/2018 περί εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού τη δράση της πεζοπορίας ως μορφή άσκησης έστω και με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4, παρ.6 του Ν.4582/2018 περί τουρισμού υπαίθρου- αθλητικού τουρισμού (όχι αγωνιστικός αθλητισμός ή extreme sports) αναφέρεται:

"Περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία είναι η ειδικότερη μορφή τουρισμού υπαίθρου που αναπτύσσεται σε ορειβατικά - πεζοπορικά μονοπάτια, όπως προδιαγράφονται στην 151344/165/2017 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 206) και περιλαμβάνουν το σύνολο δραστηριοτήτων προσέγγισης σημείων στην ύπαιθρο με στόχο τη γνωριμία με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου, την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του."

Αυτού του είδους είναι κατά βάση οι δράσεις πεζοπορίας της επιχείρησής μας. Στην παγκόσμια πλέον βιβλιογραφία αναφέρονται και ως “green exercise”, δηλαδή πράσινη άσκηση επειδή ακριβώς διεξάγονται στην φύση.
Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, η δραστηριοποίηση σε υπαίθριο χώρο προσφέρει πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία αυξάνοντας το επίπεδο φυσικής κατάστασης με συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο αντιληπτής άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δραστηριοποιείται βελτιώνοντας τη φυσική του κατάσταση σε ελεύθερο φυσικό περιβάλλον χωρίς να αντιλαμβάνεται το πραγματικό επίπεδο κόπωσης κατά τη διάρκεια της δράσης, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχιση της άσκησης και τη μη εγκατάλειψη της προσπάθειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μερικά από τα οφέλη του green exercise, είναι ότι βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, μειώνει το στρες, ξεκουράζει τον εγκέφαλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα φυσικό φάρμακο, αλλάζει θετικά τη συμπεριφορά, δίνει την εντύπωση ότι είναι ευκολότερη ως μέθοδος άσκησης. Επίσης είναι πιθανότερο να οδηγήσει ευκολότερα σε δια βίου υιοθέτηση της άσκησης, ενώ μπορεί να εκτελείται σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικής μορφής φυσικού περιβάλλοντος, όπως δάση, χιονισμένα τοπία, παραλίες κι αμμουδιές.
Σύγχρονες έρευνες έχουν επίσης υποστηρίξει και αποδεχθεί ότι η παραμονή, η παρατήρηση, η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον, έχει θετικά αποτελέσματα, μειώνει το στρες, την ψυχική κούραση αλλά και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου. Ο μοντέρνος κλάδος της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδέα της πράσινης άσκησης και τα οφέλη της στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.
Οι υπαίθριες αυτές δραστηριότητες αναψυχής που πραγματοποιούνται οργανωμένα έχουν ως κύριο εκφραστή τους, μεταξύ άλλων, την πεζοπορία στη φύση.

Όπως προαναφέραμε, μολονότι πρόκειται για δράση αναψυχής, δεν παύει να αποτελεί μια μορφή σωματικής άσκησης, δυνητικά επώδυνης αν δεν προβλεφθούν κάποιες σημαντικές παράμετροι.

Στον παρακάτω πίνακα, απεικονίζονται τα στάδια σωματικής άσκησης σύμφωνα με τις ζώνες καρδιακής συχνότητας, καθώς και τα οφέλη της στην φυσική κατάσταση του ασκούμενου.

Exercise Levels

Στη κατώτερη βαθμίδα (γκρι χρώμα) βλέπουμε την άσκηση που διεξάγεται με μια μέση καρδιακή συχνότητα στο 50-60% της μέγιστης του ασκούμενου. Η μέγιστη επιτρεπτή καρδιακή συχνότητα ορίζεται για το κάθε άτομο με μια απλή μαθηματική πράξη όπου από το 220 (παλμοί ανά λεπτό) αφαιρούμε την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα για ένα άτομο 40 ετών, η μέγιστη επιτρεπτή καρδιακή του συχνότητα κατά την άσκηση ορίζεται στους 180 παλμούς ανά λεπτό.

Έτσι λοιπόν σε αυτή την βαθμίδα άσκησης (γκρι), ο 40χρονος ασκούμενος, με μια καρδιακή συχνότητα μεταξύ 90 και 110 παλμών ανά λεπτό, επιτυγχάνει την ήπια ανάκαμψη του οργανισμού του από μια μακρά αποχή, έναν τραυματισμό ή τα παρατεταμένα συμπτώματα ενός long covid συνδρόμου (δείτε εδώ το αντίστοιχο άρθρο μας).

Στην επόμενη βαθμίδα (μπλε χρώμα) ο ασκούμενος, με μια μέση καρδιακή συχνότητα στο 60-70% της μέγιστης επιτρεπόμενης για την ηλικία του, επιτυγχάνει απώλεια λίπους και μια βασική βελτίωση της αερόβιας ικανότητάς του.

Στην βαθμίδα με το πράσινο χρώμα, ασκούμενος στο 70-80% της μέγιστης καρδιακής του συχνότητας, επιτυγχάνει μια ικανοποιητική βελτίωση της αερόβιας ικανότητάς του.

Εξ ορισμού, οι δράσεις μιας υπαίθριας δραστηριότητας αναψυχής και δη εκείνης της πεζοπορίας στην οποία και εξειδικεύεται το προσωπικό του pezoporos.gr, αναφέρονται στις τρεις προαναφερόμενες βαθμίδες άσκησης.

Ο αρχηγός του pezoporos.gr, πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α, ACSM group exercise instructor και πιστοποιημένος εμψυχωτής υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής με ειδίκευση στην πεζοπορία (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης με διεθνή αναγνώριση), είναι ο υπεύθυνος σχεδιασμού, υλοποίησης και επίβλεψης των πεζοπορικών διαδρομών μας και εκείνος που καθορίζει τον απαιτούμενο βαθμό πεζοπορικής εμπειρίας για συμμετοχή στην κάθε δράση μας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον τρόπο που διοργανώνουμε τις πεζοπορίες μας σε αυτό το άρθρο μας.

Ο προαπαιτούμενος βαθμός πεζοπορικής εμπειρίας για τη συμμετοχή σε μια δράση μας, περιγράφεται με απλούς και κατανοητούς όρους (όπως και όλες οι αναλυτικές πληροφορίες της εκάστοτε πεζοπορίας) και εναπόκειται στην αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου να κατανοήσει τις παρεχόμενες πληροφορίες και να αξιολογήσει σωστά τον εαυτό του πριν την δήλωση συμμετοχής του.

Περισσότερα για τον προαπαιτούμενο βαθμό πεζοπορικής εμπειρίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όλες τις πεζοπορικές μας διαδρομές τις ιχνηλατεί ο αρχηγός της ομάδας μας κάνοντας χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων γεωεντοπισμού (gps) και καταγραφής μιας αθλητικής δραστηριότητας. Η ιχνηλάτηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα στελέχη του pezoporos.gr επισκέπτονται σε δικό τους χρόνο την περιοχή, περπατάνε την διαδρομή, συνομιλούν με τοπικούς παράγοντες.
Κατά την καταγραφή της ιχνηλάτησης αποτυπώνονται, εκτός από τις λεπτομέρειες της διαδρομής, του πεδίου (εδάφους)και του υψομέτρου, λεπτομέρειες που αφορούν την πεζοπορία ως αμιγώς αθλητική δραστηριότητα.
Καρδιακή συχνότητα (διακύμανση, μέσος όρος, ζώνες προπόνησης κλπ), Vο2max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου), ρυθμός βάδισης, διάρκεια, απόσταση, μέση ταχύτητα, διαλείμματα, χρόνοι αποθεραπείας, θερμιδική σπατάλη και πολλοί άλλοι σχετικοί δείκτες.
Η καταγραφή όλων αυτών των δεικτών με μια απλή αναγωγή στο μέσο όρο (ηλικιακό, βάρους, ύψους, φύλου, φυσικής κατάστασης) των συμμετεχόντων μπορεί εκ του ασφαλούς να προσδιορίσει το βαθμό δυσκολίας της πεζοπορίας και την προαπαιτούμενη πεζοπορική εμπειρία που πρέπει να έχουν οι συμμετέχοντες.
Κατά τον τρόπο αυτό, σε πολύ γενικές γραμμές για να γίνει κατανοητό, προσδιορίζεται ο βαθμός δυσκολίας των πεζοποριών μας.

Ο αρχηγός του pezoporos.gr έχει πλήρη εικόνα των συμμετοχών πριν την διεξαγωγή μιας πεζοπορίας μας. Γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό το οποίο δηλώνει ο συμμετέχων κατά την εγγραφή του. Κατά το ταξίδι μας, μέσα στο πούλμαν, γνωρίζει προσωπικά έναν προς έναν τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσει καλύτερα τις συνθήκες συμμετοχής τους.
Γνωρίζει άριστα την διαδρομή, την μορφολογία της διαδρομής (ανηφόρες, κατηφόρες, περάσματα,εναλλακτικά μονοπάτια, τόπους στάσης, υψόμετρα), το έδαφος, τις ιδιαίτερες συνθήκες του τοπίου. Συνυπολογίζει τις καιρικές συνθήκες και είναι ο μόνος που έχει την γνώση και την ευθύνη φυσικά για το πρόγραμμα της δράσης (ταξιδιωτικές στάσεις, πεζοπορική δράση, επισκέψεις σε αξιοθέατα, γεύμα, επιστροφή στην Αθήνα). Σε όλη την διάρκεια της πεζοπορίας εκτιμά συνεχώς τις συνθήκες και αναλόγως πράττει.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας έχει πλήρη εικόνα για όλους τους συμμετέχοντες, ακόμα και εκείνους που βρίσκονται τελευταίοι. Διότι επικοινωνεί διαρκώς μέσω ασυρμάτων με τον δεύτερο συνοδό που βρίσκεται στην ουρά της πορείας και με τον τρόπο αυτό ενημερώνεται για όλους.
Ο αρχηγός της πεζοπορίας είναι υπεύθυνος για όλους. Αν χρειαστεί θα σταματήσει για να ενθαρρύνει τους τελευταίους της πορείας και να ενημερωθεί από τους ίδιους για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν (τραυματισμό, έκτακτο πρόβλημα υγείας) ή τους γενικότερους λόγους της αργοπορίας τους.
Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών, φυσικής κατάστασης, πεζοπορικής εμπειρίας και κουλτούρας, καλείται να συνδυάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει προκειμένου να ομογενοποιήσει, όσο το δυνατόν, την ομάδα για να ολοκληρώσει επιτυχώς και ευχάριστα την πορεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για να δίνει τον ρυθμό στην πεζοπορία μας. Γνωρίζοντας άριστα την τεχνική της οικονομίας δυνάμεων καλείται να την χρησιμοποιήσει με τρόπο κατάλληλο ούτως ώστε να ωφεληθούν άπαντες και να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα της δράσης, πρωτίστως χωρίς τραυματισμούς και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η διάρκεια και ο αριθμός των στάσεων, το σημείο των στάσεων, ο ρυθμός βαδίσματος, είναι στοιχεία για τα οποία αποκλειστικός υπεύθυνος είναι μόνο ο αρχηγός.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να αναγνωρίζουν ότι ο αρχηγός προπορεύεται στην πορεία. Οδηγεί και καθοδηγεί τους υπόλοιπους αφού αυτός είναι και ο μόνος που γνωρίζει την διαδρομή και τις ιδιαιτερότητές της.
Όλοι όσοι ακολουθούν τις πεζοπορίες της επιχείρησής μας έχουν προηγουμένως συναινέσει (κατά την εγγραφή τους) ότι οφείλουν να υπακούν στις οδηγίες των υπευθύνων διοργανωτών και φυσικά του αρχηγού.

Επίδοξα αρχηγόπουλα (εκ του ασφαλούς και εκ του πονηρού) που επιθυμούν να προπορεύονται του αρχηγού, επιδιώκουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους στους υπόλοιπους, δυσανασχατούν ή ακόμα και παρακούνε τις οδηγίες των στελεχών της ομάδος μας, δημιουργούν αναταραχή στους υπόλοιπους, είναι άτομα αντικοινωνικά και πλήρως ακατάλληλα για να συμμετέχουν σε ομαδικές δράσεις.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες συμμετοχής στις δράσεις μας και εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (για παράδειγμα να τους ακολουθήσουν ασυναίσθητα σε λάθος μονοπάτι και να χαθούν ή να τραυματιστούν) όσο και για το συνολικό πρόγραμμα της δράσης.

Τα άτομα που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές κατά την διάρκεια των δράσεων μας, θα αποκλείονται από κάθε μελλοντική εκδήλωσή μας ενώ, αναλόγως της βλαπτικότητας της συμπεριφοράς τους, ενδέχεται και να αντιμετωπίσουν ευθύνες (ποινικές ή αστικές).

Διότι το pezoporos.gr είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αρχές ίδρυσής του οι οποίες δε συμβιβάζονται ποτέ με κάτι λιγότερο από μια άρτια διοργάνωση και μια ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία για όλους (ανεξαιρέτως) όσους συμμετέχουν στις δράσεις του.