fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

image

Το pezoporos.gr στα πλαίσια της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών του αλλάζει την περιγραφή του βαθμού δυσκολίας των πεζοποριών του.

Όροι με τους οποίους ίσως κάποιοι χρήστες να είναι ήδη εξοικειωμένοι, αποδείχθηκε τελικά ότι λειτουργούν παραπλανητικά και δημιουργούν σύγχυση για τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας μιας πεζοπορίας.

Διότι δυστυχώς, η κατάχρηση του όρου "Αρχάριος" , ανεξαρτήτως φυσικής καταστάσεως, κατέληξε να συμπεριλαμβάνει μια πολύ διευρυμένη κατηγορία ανθρώπων όπου άλλοτε μπορεί να δυσκολευτεί σε μια βατή διαδρομή και άλλοτε, η ίδια κατηγορία ανθρώπων, να καλείται να ανέβει το Κ2 ή το Everest.

Το pezoporos.gr λοιπόν, αποκηρύσσει οριστικά τον όρο "Αρχάριος" και καθιερώνει ένα έγχρωμο πυραμιδικό σύστημα διαβάθμισης της δυσκολίας όπου απλές όσο και κατανοητές σε όλους περιγραφές για τις πραγματικές δυνατότητες του ενδιαφερόμενου θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους βαθμούς δυσκολίας της άσκησης ως προαπαιτούμενο συμμετοχής σε μια εκδρομή.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται στο εξής παραπλανητικές και διφορούμενες αξιολογήσεις και περιγραφές, εξασφαλίζοντας για τους διοργανωτές του pezoporos.gr και τους ενδιαφερόμενους μεγαλύτερη αξιοπιστία στα προαπαιτούμενα κάθε συμμετοχής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο βαθμός πεζοπορικής εμπειρίας τον οποίο προσπαθούμε κατά προσέγγιση να βαθμονομήσουμε και να απεικονίσουμε γραφικά (με διαβάθμιση πυραμίδας) δεν αφορά τον βαθμό γενικότερης φυσικής κατάστασης και υγείας του συμμετέχοντος. Αφορά ακριβώς αυτό το οποίο αναφέρει. Τον βαθμό της εμπειρίας που διαθέτει κάποιος και την εξοικείωσή του με το άθλημα της ορεινής πεζοπορίας. Και μόνον.
Όλοι οι βαθμοί προϋποθέτουν ο συμμετέχων να διαθέτει καλή υγεία (χωρίς σοβαρά προβλήματα μυοσκελετικά, αρθρώσεων, παχυσαρκία ή υποκείμενα νοσήματα) και στοιχειώδη φυσική κατάσταση για να ανταπεξέλθει σε μια πεζοπορία στο βουνό.
Καμία δική μας αξιολόγηση ή προσέγγιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δική σας γνώση για την φυσική κατάσταση και το επίπεδο υγείας που διαθέτετε.    

Slice1

Βαθμός 1

Είμαι απολύτως υγιής και διαθέτω την στοιχειώδη φυσική κατάσταση για να βαδίσω μια διαδρομή μέχρι 8 χιλιόμετρα σε επίπεδο ή ήπιες κλίσεις στην φύση. Διαθέτω τον βασικό πεζοπορικό εξοπλισμό (πεζοπορικό παπούτσι, σακίδιο, αδιάβροχο).
.......................................................................................................................................................................................................................

Slice 1+

Βαθμός 1+

Αθλούμαι συστηματικά (αερόβιες ασκήσεις) και περπατώ μόνος ή με άλλες ομάδες και θεωρώ ότι μπορώ να βαδίσω μια απόσταση μέχρι και 10 χιλιόμετρα με ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες σε οποιοδήποτε έδαφος. Διαθέτω τον βασικό εξοπλισμό για πεζοπορία (πεζοπορικό παπούτσι ή μποτάκι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας).

 

..........................................................................................................................................................................................................................

Slice 2

Βαθμός 2

Αθλούμαι πολύ συχνά. Παίρνω μέρος τακτικά σε πεζοπορίες και θεωρώ ότι μπορώ να βαδίσω σε οποιοδήποτε έδαφος μέχρι και 15 χιλιόμετρα. Ανταποκρίνομαι καλά σε ανηφόρες και κατηφόρες οποιασδήποτε κλίσης και απόστασης. Διαθέτω καλό και εξειδικευμένο πεζοπορικό-ορειβατικό εξοπλισμό.

........................................................................................................................................................................................................................

Slice 2+

Βαθμός 2+

Είμαι αρκετά έμπειρος πεζοπόρος. Μπορώ να λάβω μέρος σε απαιτητικές διαδρομές μέχρι και 20 χιλιόμετρα. Δε με απασχολούν οι κλίσεις (τα υψομετρικά) μιας διαδρομής καθώς θεωρώ ότι ανταποκρίνομαι επαρκώς. Διαθέτω όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Μπορώ να λάβω μέρος και σε ποταμοδιασχίσεις (river trekking) ή διασχίσεις φαραγγιών.

.........................................................................................................................................................................................................................

Slice3
Βαθμός 3

Είμαι πολύ έμπειρος πεζοπόρος. Γνωρίζω ορειβασία και αναρρίχηση και έχω παρακολουθήσει σχολές βουνού και ορεινής επιβίωσης. Διαθέτω επαγγελματικό εξοπλισμό και μπορώ να ανταποκριθώ σε απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές ανεξαρτήτως υψομετρικών. Μπορώ να λάβω μέρος και σε ποταμοδιασχίσεις (river trekking) ή διασχίσεις φαραγγιών.