fbpx

Pezoporos.gr

Ημερήσιες εκδρομές για πεζοπορία στη φύση σε κοντινούς προορισμούς. Κατάλληλες διαδρομές για όλους.Covid Training

Άρθρο του Δημήτρη Αδάμ
Πτυχιούχου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ACSM (American College Of Sports Medicine) Certified Group Exercise Instructor

Όλοι μας αγαπάμε τα ταξίδια και τις δραστηριότητες στη φύση. Όμως την φετινή και την περσινή χρονιά, αναμφίβολα, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού της Covid-19.
Οι επιπτώσεις από τη νόσηση μπορεί να είναι μακροχρόνιες και στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ευρύτερα γνωστές ως long-covid symptoms. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τις βασικές οδηγίες που αφορούν την ασφαλή επιστροφή του αθλούμενου στη δράση. Θα μιλήσουμε επίσης για την ασφαλή συμμετοχή του σε πεζοπορίες στη φύση.

Twitch Channels

Το pezoporos.gr δημιούργησε τα δικά του κανάλια στο δημοφιλές Twitch.tv και προβάλλει τις ομορφιές της Ελλάδος σε όλο τον πλανήτη. Το υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού είναι πρωτότυπο υλικό του pezoporos.gr και των φυσικών προσώπων που το απαρτίζουν και εμπίπτει στην προστασία του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία.

image

Το pezoporos.gr στα πλαίσια της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών του αλλάζει την περιγραφή του βαθμού δυσκολίας των πεζοποριών του.

Όροι με τους οποίους ίσως κάποιοι χρήστες να είναι ήδη εξοικειωμένοι, αποδείχθηκε τελικά ότι λειτουργούν παραπλανητικά και δημιουργούν σύγχυση για τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας μιας πεζοπορίας.

image

Για εμάς στο pezoporos.gr είναι σημαντικό να κατανοήσεις με ποιο τρόπο διοργανώνουμε τις πεζοπορικές μας εξορμήσεις, ποιες διαδικασίες ακολουθούμε, πώς επιτυγχάνουμε μια άρτια διοργάνωση.
Είναι σημαντικό διότι σε θεωρούμε συμμέτοχο και κοινωνό σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να μεγαλώσουμε την πεζοπορική μας παρέα, να εξερευνήσουμε νέους και απίθανους προορισμούς, να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι προς όφελος όλων μας.

image

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ο εναλλακτικός τουρισμός και οι δραστηριότητες στη φύση. Η άσκηση στη φύση, είτε με τη μορφή της πεζοπορίας είτε με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο βουνού, το τρέξιμο στο βουνό, οι διασχίσεις ποταμών (river trekking), η αναρρίχηση, το rafting, κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς και συνδυάζεται με όμορφα ταξίδια στα πιο ειδυλλιακά μέρη της χώρας μας.
Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για το ποια ομάδα ή σύλλογο να ακολουθήσουν ή τέλος πάντων ποιον «επαγγελματία» να εμπιστευτούν.

image

H πεζοπορία στη φύση ή αλλιώς hiking ή trekking, αποτελεί για το σύγχρονο άνθρωπο μια  διασκεδαστική και ωφέλιμη ταξιδιωτική εμπειρία. Μια μικρή περιπέτεια που μπορεί να σπάσει τη μονοτονία της καθημερινότητας και της ρουτίνας. Και ας μην ξεχνάμε, ότι μπορεί στις μέρες μας να θεωρείται μόδα, για τους προγόνους μας όμως αποτελούσε καθημερινή αναγκαιότητα.

Μια αναγκαιότητα στην οποία η φύση έχει προβλέψει να ανταποκρινόμαστε, αφού για όσους γνωρίζουν, το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, που του επιτρέπει να διανύει πολλά χιλιόμετρα σε καθημερινή  βάση.

image

Μολονότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για έναν περίπατο ή μια ήπια πεζοπορία στη φύση δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως εξειδικευμένο, εντούτοις υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις που σκοπό έχουν την άνετη και ασφαλή άσκησή σου και παραμονή στο βουνό.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκάστοτε απαιτούμενος εξοπλισμός για τέτοιου είδους δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικός και αποτελεί προσωπική σου ευθύνη η προμήθειά του.

image

Είναι αρκετοί εκείνοι που συχνά αναρωτιόνται αν ένας περίπατος στη φύση, μια πεζοπορία σε ένα βουνό, είναι ικανή να αντικαταστήσει τα οφέλη από τη συχνή επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο.

Αρκετοί επίσης αγνοούν τις ευεργετικές επιδράσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας και αρκούνται να υποθέτουν ότι απλά έκαναν έναν υγιεινό περίπατο μέσα στο δάσος. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στην υγεία μας όταν πεζοπορούμε στη φύση, είτε είναι το βουνό, είτε κοντά σε μια λίμνη ή ακόμα και σε μια πεδιάδα.

image

Ίσως κάποιους να ξενίζει η αναφορά στο τουριστικό πρακτορείο που καλείται να διοργανώσει μια εκδρομή και ειδικά έναν περίπατο ή μια πεζοπορία στο βουνό. Όλοι όσοι όμως ασχολούνται με δραστηριότητες στη φύση και ειδικά εκείνες που απαιτούν ταξίδι από την Αθήνα προς κάποιο ορεινό προορισμό, γνωρίζουν πολύ καλά ποιά είναι η σημασία και ο ρόλος του γραφείου που διοργανώνει μια τέτοια μεταφορά.

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους η επιλογή του κατάλληλου τουριστικού γραφείου για τη μεταφορά των εκδρομέων είναι πολύ σημαντική και γιατί πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια.